• Sakal Tıraşı Olurken Dikkat Edilmesi Gerekenler

sakal tıraşı malzemeleri

sinek kaydı tıraş
                      makineyle sakal tıraşı

                      Erkeklerde sakal kimileri için vazgeçilmez bir stil ögesiyken kimileri için de ciltte kirlilik yaratan tüylerden ibaret; ancak her iki durumda da değişmeyen bir gerçek var: Sakal tıraşı olmak. İster uzayan sakallarınızı kendi tarzınıza göre şekillendirmek ister işiniz gereği pürüzsüz bir görünüm elde etmek için olsun, cilt sağlığı için düzenli olarak sakal tıraşı olmanız gerekiyor. 

                      Sakal tıraşının herkes için geçerli bir zamanı olmasa da uygulanması gereken ortak kurallar var. Sakal tıraşı nasıl yapılır diye merak ediyorsanız tıraş makinesi ve tıraş bıçağı kullanılarak uygulanan metotları sizin için bir araya getirdik.

                      Sinek Kaydı Tıraş Nasıl Olunur?

                      Sinek kaydı sakal tıraşı yüzdeki keskin hatları ortaya çıkarmanın en etkili yolu. Tıraş bıçağı kullanmaya yeni başladıysanız, pürüzsüz ve temiz bir sakal tıraşı olmak yapmanız gerekenler sırasıyla şu şekilde:

                      Sakal tıraşı yönünü belirleyin.

                      Yüz bölgesindeki sakallar genellikle aşağı yönlü büyürken, boyun ve çene bölgesindekiler yanlara doğru ve hatta spiral şeklinde uzayabiliyor. Kılların çıkış yönüne karşı tıraş olmak cilt tahrişine neden olduğu gibi cilde tamamen yaklaşamadığından sinek kaydı tıraşı da engelliyor. Bu sebeple uygulamaya geçmeden önce sakal tıraşı yönü için birkaç dakikanızı ayırmanız gerekiyor.

                      Cildinizi tıraşa hazırlayın.

                      Sakal tıraşı olmak basit gibi görünse de cildin en hassas bölgesine keskin bıçaklar sürdüğünüzü unutmayın. O halde, cildinizi tıraşa hazırlamak için aşağıdaki adımları uygulamakla başlayabilirsiniz.

                      Cildinizi tıraşa hazırlarken ölü deri ve kirlerden arındırarak sakallarınızı yumuşatmalısınız. Bunun için yüzünüzü sıcak suyla yıkayabilir ya da buhar uygulaması yaparak başlayabilirsiniz. 

                      Ardından kaliteli bir tıraş kremini sıcak suda bekletilmiş tıraş fırçası kullanarak cildinize iyice yedirin. Böylece sakallarınız pürüzsüz tıraş için daha az tahriş ve kızarıklığa maruz kalır. Sakallarınızı yumuşattıktan sonra yıkayın.

                      İyice temizlenmiş ve yumuşamış sakalları tıraş etmek için tercih ettiğiniz tıraş köpüğü, jel ve krem ürününü fırça yardımıyla yüzünüze uygulayın. 

                      Tıraş bıçağıyla sakallarınızı kesin.

                      Doğru tıraş nasıl olunur diye merak ediyorsanız, tıraş bıçağı kullanımının dikkat edilmesi gereken en önemli aşama olduğunu bilmeniz gerekiyor. Kesikleri önlemek için deriyle doğrudan temas etmeyen emniyetli tıraş bıçağı ürünlerini kullanmanızda yarar var. 

                      Tıraş bıçağını yaklaşık 30 derecelik bir açıyla favorilerden başlayarak sakalınızın çıkış yönüne doğru kullanmalısınız. Oynar başlıklı tıraş başlıklarını tercih ederek hem cilt tahrişini hem de olası kazaları önleyebilirsiniz.

                      Tıraş bıçağını uzun ve kesintisiz darbelerle kullanmak yerine, yaklaşık 1-2 santimetrelik kısa süpürmelerle uygulamalısınız. Böylece kesikleri önlemenin yanı sıra kılların çekilmesini ve tıraş bıçağının tıkanmasını da engelleyebilirsiniz.

                      Favorilerden başladığınız tıraş işlemine yanaklarla devam ederek ardından sırasıyla bıyık, çene ve boyun bölgelerini tıraş etmelisiniz.

                      Tıraş bıçaklarının arasında biriken sakallar işlem sırasında sinek kaydı görünümünden uzaklaşmaya neden oluyor. Bu nedenle bıçak araları tıkanmaya başladığında yıkadıktan sonra tekrar devam etmeniz gerekiyor.

                      Sakal tıraşı için ikinci aşamayı uygulayın.

                      Cildinizdeki sakalı kabaca tıraş ettikten ve kayganlaştırıcı köpük azaldıktan sonra sinek kaydı tıraş için ikinci bir uygulama yapmalısınız. 

                      Cildinizi yıkadıktan sonra tıraş köpüğü uygulayın.

                      Bu aşamada ilkinden farklı olarak çeneden kulak bölgesine doğru çapraz kesim tekniğini uygulamalısınız. Bu yöntem tıraş bıçağının gözle görülmeyen sakal kökü uzantılarını süpürmesi için uygulanıyor.

                      Dudak üstü ve bıyık bölgesini yukarıdan aşağıya doğru tıraş etmeniz gerekirken, boyun bölgesini bir önceki aşamada uyguladığınızın tam tersi şekilde tıraş etmelisiniz. Boyun kısmı hassas olduğu için aşağıdan yukarıya doğru, baskı uygulamadan süpürmeniz gerekiyor. 

                      Daha yakın bir tıraş için üçüncü adımı uygulayın.

                      İkinci tıraş aşamasının ardından yeterince yakınlık elde edilmiş olsa da diğerlerinden farklı yönde çıkan sakalları alarak daha pürüzsüz bir görünüm elde etmek için üçüncü adımı uygulayabilirsiniz.

                      Cildinize tıraş köpüğü uygulaması yaptıktan sonra tıraş bıçağını kulaktan çeneye doğru kullanın.

                      Boyun bölgesini dış köşelerden çeneye doğru çapraz bir yönde tıraş edin.

                      Bakım ürünleriyle sinek kaydı sakal tıraşınızı tamamlayın.

                      Yüzünüzü tıraş köpüğünden temizledikten sonra geriye son bir dokunuş kalıyor. Havluyla kurulama işleminin ardından cildi yatıştırmak ve nemlendirmek için losyon, balsam ve krem gibi tıraş sonrası ürünler kullanın. Tıraşın sırasında meydana gelen küçük kanamaları önlemek için kalem kantaşı gibi ürünler kullanmayı da deneyebilirsiniz.

                      Sakal Tıraşı Makinesi ile 6 Adımda Sakal Tıraşı Yapmak

                      Sakal tıraşında sinek kaydı görünümü herkes tarafından arzulanan bir stil değil. Bu noktada devreye sakal şekillendirmek için etkili tekniklere izin veren sakal kesme makineleri giriyor. Uzayan sakallarınızı tamamen kesmek yerine estetik bir tarzda şekillendirmek istiyorsanız, sakal tıraşı için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz.

                      1. Adım: Sakalınızı temiz ve yumuşak tutun.

                      Sakalın tıraş öncesi kuru ve kirli olması arzulanan bir durum değil. Bu nedenle şekillendirmeye başlamadan önce yüzünüzdeki kılları sakal bakım şampuanı kullanarak yıkamalısınız. Yüz cildinin yapısı kafa derisinden farklı olduğu için yalnızca bu bölgeye özel olarak geliştirilen formülleri kullanmak daha sağlıklı olabilir. 

                      2. Adım: Sakalınızı tarayın.

                      Sakalınız kuruduktan sonra birbirine geçmiş kılların ayrılması ve daha düz bir forma kavuşması için sakalınızı bir fırça veya tarak yardımıyla tarayın. Böylece sakal uzunluğundaki tutarsızlıkları ortaya çıkararak kırpma aşamasında daha simetrik sonuçlar elde edebilirsiniz.

                      3. Adım: Sakalınızı şekillendirin.

                      Sakal tıraşının sayısız yöntemi var, ancak söz konusu şekillendirmekse makasla başlamak en iyisi. Güzelce taranmış sakallarınızı tercih ettiğiniz uzunlukta kısaltarak her yerde eşit bir form yaratabilirsiniz. Sakalınızı uzatarak şekillendirmeyi düşünüyorsanız, çene ve çevresindeki tüyleri daha uzun, yüz kenarlarındakileri ise daha kısa bırakarak evrensel bir tekniği uygulayabilirsiniz. 

                      4. Adım: Bıyık bölümünü ihmal etmeyin.

                      Sakallarınızı tıraş ettikten sonra dengeli bir stil elde etmek için bıyık bölümüne de aynı işlemi uygulamalısınız. Bıyık bölgesi sakallara göre daha yoğun tüylenme eğilimi gösterdiği için yanak veya şakak bölümlerine benzer kısalıkta olması gerekiyor. Üst dudağınızdaki tüyleri hizalanmış bir şekilde kesmek için bıyık makası kullanabilirsiniz. Bıyık düzeltmesini alttan başlayarak kendi tarzınıza uygun şekilde dudağınızın üstünde bir noktada bitirebilirsiniz.

                      5. Adım: Boyun çizgisini belirleyin.

                      Çene altından başlayarak boyuna kadar giden sakal uzantısı tıraş sırasında en çok dikkat edilmesi gereken bölüm. Bu sınırı görmezden geldiğiniz veya yanlış kestiğiniz takdirde önceki çabalarınızın tümünü tehlikeye atmış olursunuz. Örneğin, sınır çizgisini çene kemiğine çok yaklaştırmak gıdı varmış izlenimi bırakabilir. 

                      Çene altı ve boyun sakalı çok dağınıksa âdem elmasının altında kalan bölümleri tamamen kırparak başlayabilirsiniz. Âdem elmasını boyun çizgisi olarak referans aldıktan sonra bu bölgedeki sakal yoğunluğunu estetik bir şekilde düzenleyebilirsiniz. Keçi sakalı stili oluşturuyorsanız çene bölümünün yarı uzunluğunda, kirli sakal görünümü yaratmak için de olabildiğince kısa tıraş etmelisiniz; çünkü çene altı sakallar yatay bir perspektifle bakıldığında olduğundan daha yoğun görünüyor.

                      6. Adım: Sakal bakımı ile tıraşınızı bitirin.

                      Tıpkı saçlar gibi sakallarında sağlıklı kalması için neme ihtiyacı var. Bu yüzden tıraş sonrası sakalın daha yumuşak, temiz ve doğal bir görünüme kavuşması için sakal yağı, sakal serumu ve sakal balsamı gibi erkek cilt bakımı ürünleri kullanmalısınız. Sakal yağını dağıtmak için parmaklarınızı ya da tarağınızı kullanabilirsiniz. Bu aşamada gözden kaçmış uzunluk farklılıkları ortaya çıkabilir, bu nedenle son bir düzeltme için sakal makasınızı hazır tutmanızda yarar var.

                      Özetle, sakal bırakmak veya kesmek erkeklerin kendi tarzlarına göre yaptıkları bir seçim. E tabii, her ne olursa olsun sakal tıraşı erkekler için kaçınılmaz. Nasıl tıraş olunur sorusuna ihtiyacınız olan cevapları bulduysanız, güvenli ve estetik bir sakal tıraşı için bu adımları gönül rahatlığıyla uygulayabilirsiniz.